Een vegetarische hamburger van 80 miljoen dollar. Die moet wel heel bijzonder zijn. De Impossible Hamburger van Silicon Valley startup Impossible Foods is sinds woensdag in New York verkrijgbaar.

Woensdag wordt een spannende dag voor Impossible Foods. Dan presenteert de startup uit Silicon Valley haar Impossible Hamburger, een vegetarische hamburger waar Impossible Foods 80 miljoen dollar en vijf jaar ontwikkeling in investeerde. Dat lijkt veel, maar bedenk dat Impossible Foods eerder 180 miljoen dollar ophaalde bij partijen als UBS en Bill Gates voor de ontwikkeling van haar vegetarische producten.

Impossible Hamburger: revolutionair of niet?

Vanaf woensdag is de burger dus verkrijgbaar in Nishi, het New Yorkse restaurant van David Chang, de baas van restaurantimperium Momofuku. Voor het lieve sommetje van 12 dollar welteverstaan, maar dan heb je ook wat. Althans, volgens een razend enthousiaste Chang die stelt dat de Impossible Hamburger een game changer voor de vleesindustrie gaat worden. Maar dat mag ook wel met een prijskaartje van 80 miljoen dollar.

Verrukkelijk of vreselijk?

De burger bevat niet alleen graan, soja, gist, aardappelen cocos, maar ook het nauwelijks te vertalen bestanddeel ‘heme’ waardoor de burger een vleesachtige textuur krijgt. Volgens een journaliste van Business Insider die mocht voorproeven is de hamburger weliswaar niet zo sappig als echt vlees, maar smaakt hij “absoluut verrukkelijk”.

Hoewel ook de recensent van The Wall Street Journal ermee wegloopt, wordt hun mening zeker niet gedeeld door de tabloid New York Post dat de hamburger compleet afbrandt. De recensent schrijft zelfs dat hij  “geen 80 cent over heeft voor een burger van 80 miljoen.” De vijf jaar die het kostte om de burger te ontwikkelen noemt hij dan ook “pure tijdverspilling”.

Een vegetarische hamburger hoeft natuurlijk niet altijd tientallen miljoen dollars te kosten. Neem onze eigen Vegetarische Slager van ondernemer en agrariër Jaap Korteweg die sinds zes jaar goed scoort met zijn vegetarische hamburger.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl